Som en twist på den klassiska äppelpajen bjuder vi på ett recept på äppelpaj med kardemumma och pecannötter. Kardemumman och pecannöterna förhöjer äppelsmaken och gör pajen extra god. Gott till fikat eller som efterrätt. Servera gärna lite glass eller vaniljsås till pajen.
Ingredienser |
|
3-4 |
äpplen
|
1 tsk |
kanel
|
Smuldeg |
|
1 tsk |
kardemummakärnor
|
100 g |
pecannötter
|
150 g |
Carlshamn Bakning
|
1,5 dl |
socker
|
2,5 dl |
vetemjöl
|
Äppelpaj med kardemumma och pecannötter
1. Sätt ugnen på 225C.
2. Skala äpplena, skär dem i skivor och placera ut skivorna i en pajform. (Smörj formen vid behov.) Pudra över kanel.
3. Lägg kardemummakärnor och pecannötter i en mixer och mixa till en finkornig massa.
4. Häll nötkrosset i en bunke och tillsätt margarin, socker och mjöl, och blanda samman till en smuldeg.
Fördela smuldegen över äpplena i pajformen, och grädda i mitten av ugnen i ca 17-19 min.
5. Passa pajen noga de sista minuterna så att den inte blir bränd, den får färg fortare än en vanlig paj tack vare nötterna.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.