Carlshamns bästa recept på bearnaise. Bearnaise är en klassisk fransk sås med schalottenlök och dragon. Såsen blir krämig, rik på smak och passar perfekt till grillat. Njut av en egenslagen bearnaise och imponera på dina gäster med att du gjort såsen själv.
Ingredienser: |
|
150 g |
Carlshamn margarin
|
5 |
krossade vitpepparkorn
|
Ett par persiljestjälkar eller kvistar
|
|
1 msk |
finhackad schalottenlök eller gul lök
|
3 msk |
ljus vinäger
|
3 msk |
vatten
|
3 |
äggulor
|
persilja eller dragon
|
|
1/2 - 1 krm |
salt
|
Ev peppar
|
Bearnaise
1. Smält margarinet och låt det svalna något.
2. Koka peppar, persiljestjälkar, lök, vinäger och vatten i en liten kastrull utan lock tills ungefär hälften (ca 1/2 dl) av vätskan återstår. Sila sedan bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
3. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka.
4. Vispa ner äggulorna (Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg, för då blir såsen lätt gråaktig). Sjud under vispning tills blandingen tjocknat.
5. Tag kastrullen från värmen, tillsätt margarinet sakta under omrörning.
6. Smaka av med salt och eventuellt peppar och tillsätt därefter torkad dragon eller persilja.