Värmande och len broccolisoppa med frasiga oststänger som tillbehör. Purjolök, broccoli och havregrädde ger soppan en krämig konsistens, medan den veganska osten i oststängerna tillför lite krisp till rätten. Servera broccolisoppa till lunch eller middag.
Soppa |
|
Ingredienser
|
|
Soppa |
|
2 msk |
Carlshamn Bakning
|
1/2 |
purjolök
|
1 |
vitlöksklyfta, skalad och hackad
|
1 krm |
chiliflakes
|
1 msk |
mjöl
|
8 dl |
vatten
|
2 |
grönsaksbuljongtärningar
|
3 |
broccolistånd
|
1 ½ dl |
havregrädde
|
1 |
stor näve spenat
|
salt
|
|
peppar
|
|
Oststänger |
|
100 g |
Carlshamn Bakning
|
2,5 dl |
mjöl
|
2 dl |
riven vegansk ost
|
Svarta och vita sesamfrön
|
Broccolisoppa
1. Börja med att göra oststängerna. Tärna margarinet och lägg det i en degbunke.
Blanda ihop margarinet med mjölet till en deg. Tillsätt den rivna osten och forma
en rund boll av degen. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 min.
2. Under tiden gör du soppan. Smält margarinet i en gryta eller kastrull. Skölj och skiva purjolöken. Fräs purjolök och vitlök mjukt. Häll i chiliflakes och fräs lite till.
3. Pudra över mjölet och rör runt. Häll i vatten och tillsätt buljongen. Låt allt koka upp under omrörning. Lägg i broccolin som du ansat och skurit i mindre bitar. Koka broccolin mjuk, ca 5 – 10 min. (Koka inte för länge då tappar den färg och smak).
4. Häll i havregrädden mot slutet av koktiden och även spenaten. Ta av allt från värmen och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
5. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut degen till oststängerna ur kylen. Lägg den på ett mjölat bakbord och dela den i 10 bitar. Forma varje bit till en avlång orm och lägg den på en bakplåt med bakplåtspapper.
Platta till ormen lite lätt, pensla den med kallt vatten och strö över ost och sesamfrön.
Grädda oststängerna i ca 10-12 min tills de fått fin färg. Ta ut dem ur ugnen och låt
dem svalna innan du serverar dem tillsammans med soppan.