Baka dina egna frasiga croissanter med vårt knep - att använda sig av fruset margarin. Genom att noggrant följa stegen för att blanda, vika och kyla degen, kan även nybörjare skapa perfekta croissanter som sprider doften av nybakat i köket. Lyxa till det med croissanter till frukost eller mellanmål. Croissanterna kan med fördel ätas med marmelad, nutella, färskost eller sylt. Du väljer själv dina tillbehör!
Ingredienser: |
|
30 g |
färsk jäst
|
2 dl |
Havredryck eller mjölk
|
2 |
ägg från frigående höns (ett till pensling)
|
8 dl |
vetemjöl special
|
350 g |
Carlshamns bakmargarin (fruset)
|
3 msk |
socker
|
1 tsk |
salt
|
Carlshamn Croissants
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt havredrycken, låt stå i ca 15 minuter för att aktiveras. Rör sedan ner salt, socker och 1 ägg i vätskeblandningen.
2. Häll över vätskan till en bakmaskin och arbeta (eller knåda) in mjölet lite i taget tills det bildar en smidig deg, täck med en handduk och låt jäsa i 1,5 timme.
3. Kavla ut degen till en fyrkant på ca 30×30 cm.
4. Täck halva degen med ett lager tunt iskallt hyvlat Carlshamn bakmargarin och vik sedan över den andra hälften.
5. Kavla ut degen igen till ca 30x 30 cm lägg på mer iskallt hyvlat Carlshamn bakmargarin och vik över den andra hälften igen.
6. Kyl i kylskåp 15 minuter mellan varje vikning och upprepa denna process 6 gånger.
7. När du är klar klar kan du avsluta med att kavla ut en fyrkantig platta ca 5mm hög, som du sedan kan skära ut 12 långa trianglar av.
8. Rulla tringlarna genom att ta den breda änden och rulla mot den tunna.
9. Sätt ugnen på 225 grader.
10. Jäs croissantsera en sista gång på plåten i 30 minuter, pensla med ägg och grädda sedan i 13 minuter eller tills de fått en fin färg.
Bon appetit!