Baka ditt eget vörtbröd och känn hur de juliga dofterna sprider sig hemma i köket. Ett vörtbröd hör verkligen julen till. Du kan baka brödet nu, skär i skivor och frys in så har du gott bröd ända fram till jul. Som pålägg passar Carlshamn Tre Oljor, en skiva julskinka och lite senap!
Ingredienser: |
|
50 g |
jäst
|
3 dl |
alkoholfri Porter
|
6 dl |
vetemjöl
|
4 dl |
rågsikt
|
1 påse |
vörtmix
|
1 dl |
russin
|
40 g |
Carlshamn Tre oljor
|
1 dl |
mörk sirap
|
Carlshamns vörtbröd
Gör så här:
Värm upp portern till fingervarmt och blanda ner jästen. Rör om tills jästen lösts upp.
Häll ner porterblandningen i en köksassistent och addera vörtmix och vetemjöl. Låt köksassistenten arbeta i låg hastighet i 10 minuter.
Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 30 minuter. Blötlägg russinen i vatten.
Tillsätt Carlshamn Tre oljor, rågsikt och mörk sirap i degen och blanda i köksmaskin i 10 minuter på medelhastighet. Tillsätt salt och blanda ytterligare 2 minuter.
Lägg degen på en mjölad bänk. Häll av vattnet från russinen och tillsätt dem, knåda ihop degen. Dela degen i två lika stora delar och forma till två limpor och lägg i smorda brödformar. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
Sätt på ugnen på 250 grader.
Grädda vörtbrödet i mitten av ugnen. Efter 5 minuter sänk temperaturen till 200°C. Baka ytterligare i ca 25 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98°C.
Servera ditt vörtbröd med Carlshamn Tre Oljor och njut!