Carlshamns recept på chokladkakor med kakao- och chokladbitar. Dessa cookies blir extra goda om du spar lite chokladbitar att strö på toppen. Dessa chokladkakorna passar på barnkalaset, till fikat och när du är sugen på choklad.
Ingredienser |
|
100 g |
Carlshamns bakmargarin (rumstempererat)
|
1 ¾ dl |
brunt socker, packat
|
3 msk |
lönnsirap
|
1 ¼ dl |
växtbaserad mjölkdryck (alt. vanlig mjölk)
|
6 msk |
kakao
|
1 msk |
vaniljextrakt
|
½ tsk |
espressopulver eller pulverkaffe (valfritt)
|
1 tsk |
bakpulver
|
¾ tsk |
bikarbonat
|
½ tsk |
salt
|
4,5 dl |
mjöl
|
150 g |
mörk choklad, hackad
|
Chokladkakor
45 minuter
10 portioner
- Värm ugnen till 180 grader.
- Blanda ihop det rumstempererade margarinet och brunt socker i en stor skål med en gaffel. Tillsätt sedan vanilj, lönnsirap, mjölk, kakaopulver och snabbkaffet och vispa till de kombineras. Tillsätt sedan bakpulver, bikarbonat och salt och fortsätt vispa ihop. Det är okej om blandningen ser lite klumpig ut. (Obs! Om temperaturen är varm där du befinner dig, kanske du vill överväga att kyla blandningen i kylen i 30 minuter för att den ska stelna något, annars kan kakorna bli för platta och sprids för mycket när de bakas i ugnen.)
- Tillsätt mjölet till blandningen och rör om tills det är ordentligt blandat, men var försiktig med att vispa för mycket. Vik sedan försiktigt i den hackade chokladen.
- Forma små bollar av degen och fördela dem jämnt, cirka 5 cm från varandra, på en ugnsplåt som är klädd med bakplåtspapper. Tips! Vi gillar att spara lite av den hackade chokladen för att strö på toppen av kakorna!
- Grädda kakorna i 12-15 minuter eller tills kanterna är lätt gyllenfärgade. Ta ut och låt svalna i ca 1 minut på ugnsplåten innan du lägger över dem på ett bakgaller för att svalna helt.
Du kan också variera med kanel eller hackade nötter i detta recept om du vill!