Bjud på en riktigt festlig rätt där laxssidan bakas i ugn med örter, panko och citron. Till det serverar du en fräsch, enkel potatissallad och en dillmajonnäs. Det här är en somrig och fräsch rätt som du kommre vilja laga igen och igen.
Ingrediensser |
|
1 |
laxsida a ca 1 ½ kg
|
1 |
citron
|
2 1/2 dl |
panko
|
1/2 dl |
hackad basilika
|
1/2 dl |
hackad dill
|
1/2 dl |
hackad gräslök
|
kylskåpskallt Carlshamn bakning
|
|
salt
|
|
Dillmajonnäs |
|
4 dl |
majonnäs
|
1 dl |
finhackad dill
|
1 msk |
pressad citronjuice
|
Tapenadmarinerad färskpotatis |
|
1 kg |
kokt färskpotatis
|
8 |
salladslökar
|
200 g |
tapenad
|
1/2 dl |
pressad citronjuice
|
salt
|
Citron- och örtbakad laxsida med dillmajonnäs och tapenadmarinerad färskpotatis
Dela potatisarna och strimla salladslöken. Blanda potatis och salladslök med tapenaden och citronjuicen. Smaka av med salt.
Blanda ingredienserna till dillmajonnäsen.
Värm ugnen till 220 C. Salta laxen.
Finriv det yttersta skalet från citronen och blanda med pankon och örterna.
Strö örtströbrödet över laxen.
Hyvla (med hjälp av en osthyvel) tunna skivor med Carlshamns margarin och täck laxen.
Ugnsbaka laxen i ca 20 minuter tills innertemperaturen är 45 C.
Servera laxen med tapenadpotatisen och dillmajonnäsen.