Baka ljuvliga citronrutor i form eller liten långpanna. En favoritkaka hos många som är lätt att baka och räcker till 15 personer. När det är dags för servering rekommenderar vi att toppa citronkakan med lite grädde med vanilj och lite rivet citronskal. Mums!
Botten: |
|
250 g |
Carlshamn Tre oljor
|
0,5 dl |
socker
|
5 dl |
vetemjöl
|
Fyllning: |
|
4 |
ägg
|
5 dl |
socker
|
1 |
större citron, rivet skal och 1 dl pressad saft
|
0,5 tsk |
bakpulver
|
0,75 dl |
vetemjöl
|
Topping: |
|
2 dl |
grädde
|
1 nypa |
äkta vaniljpulver
|
Citronrutor
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Kakbotten:
Blanda Carlshamn Tre oljor, socker och vetemjöl och tryck ut degen i en form som är 20×30 cm med bakplåtspapper. Förgrädda botten i 12 minuter och ta ut och låt svalna.
Sänk värmen på ugnen till 175 grader.
Fyllning:
Vispa upp ägg och socker. Sikta i mjöl och bakpulver och addera rivet citronskal och citronsaft.
Häll fyllningen över den förgräddade botten och grädda den i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
Ta ut rutorna och låt de svalna i minst 2 timmar eller över natten.
Vispa ihop grädde och äkta vaniljpulver.
Skär i rutor och toppa med grädden och rivet citronskal.
Voíla!