Baka ett riktigt gott bröd med somriga smaker till kräftskivan! Det här receptet på dill och ostbröd passar utmärkt till sommarens roligaste fest, kräftskivan. För en perfekt skorpa på brödet, glöm inte att ställa in en ugnsform med vatten i ugnen under gräddningen. Bröden är absolut godast direkt efter gräddning men går även att frysa in och tina när det är dags.
Ingredienser: |
|
1 msk |
dillfrö
|
25 g |
jäst
|
6 dl |
ljummet vatten
|
2 tsk |
salt
|
3 msk |
smält Carlshamn Havssalt
|
012 dl |
vetemjöl special
|
1 kruka |
Dill
|
2 dl |
riven västerbottenost
|
Dill och ostbröd
Gör så här:
1. Mortla dillfrön.
2. Smula ner jäst i en bunke och häll i 5 dl ljummet vatten. Smält Carlshamn Havssalt.
3. Tillsätt de mortlade dillfröna, smält margarin och ca 12 dl vetemjöl. Knåda ihop till en deg och tillsätt salt.
4. Fortsätt knåda degen i ca 10 minuter.
5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme. Finhacka dill.
6. Häll ut degen på ett mjölat bord. Dra försiktigt ut degen till en fyrkant på 40 x 40 cm. Strö över dill och ost på halva degen, vik sedan över andra halvan av degen. Dela i 8 lika stora remsor och vrid dem några varv.
7. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl. Låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter.
8. Sätt ugnen på 225°C.
9. Sätt in en ugnsform med 2 dl vatten i botten av ugnen. Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
10. Låt svalna på ugnsgaller och servera till kräftskivan!