Vegansk potatis- och purjolökssoppa med en twist av jalapeño och chili. En värmande potatissoppa med hetta. Om du brukar laga "vanlig" potatissoppa är det här ett kul och gott sätt att prova något nytt. Servera med nybakat bröd och Carlshamns margarin.

Ingredienser: |
|
6 dl |
växtbaserad ”grädde”
|
4 dl |
kycklingbuljong (alt vegetarisk)
|
2 dl |
torrt vitt vin
|
400 g |
mjölig potatis
|
150 g |
purjolök
|
2 |
jalopeno
|
1 msk |
finhackad gräslök
|
salt
|
|
Chiliolja |
|
2 msk |
Olivolja
|
1 tsk |
chiliflakes
|
Till servering |
|
Ett gott bröd och Carlshamn Kallpressad
|
Enkel potatis- och purjolökssoppa med sting


Gör så här
Skala och skiva potatis och purjolök. Kärna ur och finhacka jalapenon.
Lägg ner potatis, vitt vin, buljong och ”grädden” i en vid kastrull. Koka ca 15 minuter tills potatisen är genommjuk.
Tillsätt då purjolöken och jalapenon och koka vidare i ca 2-3 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt.
Späd soppan med lite vatten eller buljong om den känns för tjock.
Blanda under tiden chiliflakesen med olivoljan.
Häll upp soppan i 4 skålar eller djupa tallrikar och strö över gräslöken och ringla över önskad mängd chiliolja.
Servera soppan med ett gott bröd och Carlshamn Kallpressad.
Tips.
Om du är osäker på hur stark soppan blir av jalapenon så börja med att bara fräsa med halva mängden och smaka av när den är mixad. Vill du ha soppan starkare så mixa ner lite mer. Både jalapenon och chilioljan kan förstås uteslutas om man önskar.