Baka ett franskt lantbröd med frasig yta. Det här är ett riktigt gott matbröd som passar till frukostmackan, som tillbehör till soppor och grytor. Att baka bröd är enklare än du tror och med det här receptet får du två limpor.
Ingredienser: |
|
50 g |
färsk jäst
|
4,5 dl |
kallt vatten
|
1 dl |
olivolja eller annan växtbaserad olja
|
1 dl |
osötad soyghurt
|
4 tsk |
ekologisk honung
|
2 tsk |
salt
|
12 dl |
vetemjöl special
|
Tillbehör: |
|
Carlshamn Kallpressat margarin och ditt favoritpålägg
|
Franskt lantbröd
1. Blanda alla ingredienser i en bunke.
2. Knåda ihop allt till en smidig deg, gärna i en köksmaskin. Totalt ca 10 minuter i maskinen eller 20 minuter om du knådar för hand.
3. Täck degen med en kökshandduk eller plastfolie och låt jäsa i ca 30 minuter.
4. När degen jäst färdigt stjälper du upp den på en lätt mjölad bänk och knådar ett par minuter till innan det är dags att forma limporna.
5. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Dela degen i två delar och forma båda till runda eller avlånga limpor. Placera på en plåt, täck med en handduk och låt jäsa i ytterligare 35 minuter.
7. När brödet jäst färdigt så kan du strö över lite vetemjöl och skära några snitt i bröden med en vass kniv.
8. Grädda mitt i ugnen i ca 25 min, tills limporna är gyllene!
Bon apetit!