Tips på en riktigt god lunch- eller middagsrätt med gös, spenat, potatis och en smakrik beurre blanc-sås. En klassisk fransk rätt som blir extra god med Carlshamns margarin i såsen. Den här rätten är trevlig att bjuda på när du har gäster.
Ingredienser: |
|
4 bitar |
gösfilé med skinn a 160 g
|
100 g |
bladspenat
|
Carlshamns Havssalt
|
|
salt
|
|
Carlshamn blanc |
|
2 |
schalottenlökar
|
2 dl |
vitt vin
|
200 g |
Carlshamns Havssalt
|
½ dl |
finstrimlad Gräslök
|
salt
|
|
Till servering |
|
kokt potatis
|
Gös med spenat och beurre blanc
Så här gör du:
Börja med att göra såsen. Skala och finhacka schalottenlöken. Värm en kastrull en klick Carlshamn Havssalt till medeltemperatur. Fräs löken i margarinet ett par minuter och häll därefter på vinet. Höj temperaturen till max och låt det koka tills endast hälften återstår. Dra av från plattan. Tillsätt margarinet, lite i taget under ständig vispning. Avsluta med att tillsätta gräslöken.
Värm en stekpanna med Carlshamn Havssalt till högsta temperatur. Salta gösen och stek den på skinnsidan i ca 3 minuter. Vänd på fisken och stek i ytterligare 1 minut.
Värm en bred kastrull eller sauteuse med Carlshamn Havssalt till medelhög temperatur. Fräs spenaten i 1-2 minuter och smaka av med salt.
Skala och koka potatisen.
Servera gösen med spenaten, såsen och lite kokt potatis.