Vegetarisk gratäng à la Carlshamn, med aubergine, krossade tomater, vitt vin och växtbaserad "mozzarella" och "parmesan". Den här rätten är enkel att förbereda och fylld med härliga smaker. Ät den som den är eller servera den tillsammans med t.ex kyckling eller fisk.
Ingredienser: |
|
600 g |
aubergine
|
4 |
vitlöksklyftor
|
700 g |
krossade tomater
|
1 1/2 dl |
vitt vin
|
1 dl |
hackad basilika
|
250 g |
Växtbaserad ”mozzarella”
|
150 g |
Växtbaserad ”parmesanost”
|
2 msk |
Carlshamns flytande margarin
|
Salt och svartpeppar efter smak
|
Gratäng ala Carlshamn
För att få ihop denna härliga gratäng börjar du med att skiva auberginerna i 1/2 cm-tjocka skivor.
Salta auberginen och låt det marinera i ca 30 minuter så att vätskan dras ur.
Medans auberginen marinerar så kan du hacka vitlöken och fräsa den i en panna med Carlshamns margarin i några minuter.
Nästa steg blir att tillsätt krossade tomater och vitt vin. Låt allt koka ihop i ca 15 minuter och tillsätt sedan basilikan. Smaka av med salt och peppar.
Slutligen värm ugnen till 220 grader.
Torka av aubergine skivorna med ett hushållspapper. Stek dem sedan i margarin på hög temperatur, ett par minuter på varje sida tills de fått fin rostad färg.
För att montera ihop gratängen så varva aubergine, tomatsås, växtbaserad ”mozzarella” och växtbaserad ”parmesanost” i en ugnsfast form. Stoppa in alltsammans i ugnen i ca 20 minuter till en fin gratinerad yta.
Smaklig måltid!