Gravad lax är ett måste på julbordet, till påsk och midsommar och funkar även som ett lyxigt pålägg på smörgåsen. Gravad lax är enkelt och prisvärt att göra själv. Du förbereder laxen två dygn i förväg. Vänd laxen 3-4 gånger i kylen under tiden. Skiva den tunt och njut!
Ingredienser: |
|
1 kg |
lax
|
2 tsk |
hel vitpeppar
|
4 msk |
strösocker
|
4 msk |
salt
|
1 tl |
hackad dill
|
Topping |
|
Dill
|
|
citron
|
Gravad lax
Gör såhär
Skär laxen i två bitar. Hacka dill, mortla vitpeppar och rör ner i en skål tillsammans med socker och övriga kryddor. Skär små skåror i fiskskinnet och massera in kryddblandningen i laxen på båda sidorna. Lägg filéerna med fisksidan mot varandra i en plastpåse. Lägg i kylen i två dygn och vänd 3-4 gånger under tiden. Häll av vätskan som bildats, skrapa av kryddorna och toppa med färsk dill och citron. Servera med nybakt bröd och Carlshamn Tre oljor!