Ingredienser Havreotto: |
|
3 dl |
Havreris
|
5 dl |
grönsaksbuljong
|
2 dl |
vitt vin
|
1 |
Gul lök
|
1 |
vitlöksklyfta
|
1 msk |
Carlshamn Havre
|
30 g |
Riven växtbaserad ”parmesanost”
|
1 |
nypa salt
|
Bönragu: |
|
450 g |
Kokta vita bönor
|
300 g |
Krossad tomat
|
2 tsk |
Äppelcidervinäger
|
1 |
vitlöksklyfta
|
1 tsk |
honung
|
1/2 dl |
finhackad koriander
|
Salt och svartpeppar efter smak
|
|
Citronig fänkål: |
|
1/2 |
fänkål
|
1/2 msk |
pressad citronjuice
|
2 msk |
hackad koriander
|
Havreotto med bönragu och citronig fänkål
Bönragu:
Starta med att hacka vitlök för att sedan blanda in det med bönor, krossade tomater samt äppelcidervinäger och honung i en kastrull. Låt detta koka upp i 15 minuter. Tillsätt sedan koriandern och smaka av med salt och svartpeppar.
Havreotton:
Nästa steg blir att sätta igång med havreotton. Börja med att skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och havreris med en klick havremargarin i en vid kastrull.
När löken har blivit gyllenfärgat så är det dags att hälla i det vita vinet och låta det koka i en minut.
Tillsätt sedan 3 dl av buljongen och koka havreotton på låg temperatur. Viktigt att du rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen (tillsätt vatten om mer vätska skulle behövas). Efter ca 20 minuter har riskornen mjuknat men har ett lätt tuggmotstånd kvar. Tillsätt en stor klick havremargarin och den växtbaserade ”parmesanosten” och smaka av med salt.
Citronig fänkål
För att avsluta detta recept med en supergod topping så hyvlar du fänkålen och blandar den med citronjuice, koriander och en nypa salt.
Servera det sedan med resterande i en djup tallrik.
Smaklig måltid!