Hönökaka är ett platt, mjukt och ljust bröd. När du kavlat ut degen så naggar du bröden ordentligt så det får det där klassiska utseendet och blir jämnt gräddat. Bröden blir saftiga och goda och passar bra till picknickmackor och frukostbröd. Det här kommer bli ett favoritbröd hemma hos dig, det vågar vi nästan lova.
Ingredienser: |
|
50 g |
jäst
|
6 dl |
ljummen mjölk (38 grader)
|
100 g |
Carlshamn Havssalt
|
1 dl |
ljus Sirap
|
2 tsk |
salt
|
9 dl |
rågsikt
|
8 dl |
vetemjöl
|
Hönökaka
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, använd gärna en köksassistent.
Tillsätt ljummen mjölk och kör köksassistent på lägsta hastigheten tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, sirap, Carlshamn Tre oljor, rågsikt och vetemjöl i omgångar. Fortsätt på låg hastighet i ungefär 5 till 8 minuter.
Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Dela degen i 3 lika stora delar och kavla ut varje del tunt på ett bakplåtspapper.
Nagga varje del ordentligt med gaffel och skär i önskad storlek, eller behåll brödet som det är över hela plåten.
Sätt ugnen på 225 grader och låt brödet jäsa under bakduk i ytterligare 20 minuter.
Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Håll koll sista minuterna då de snabbt blir klara.
Låt hönökakorna svalna och servera med Carlshamn Tre oljor och ditt favoritpålägg.