Baka kanske världens fluffigaste bröd - Japanskt mjölkbröd! Tanzhong, som är en klibbig, klistrig smet du gör genom att koka mjöl och mjölk, gör att du inte behöver lika mycket mjöl som till ett vanligt bröd. Det är detta som gör mjölkbrödet så lätt och fluffigt. Till det här brödet behövs inga pålägg, det räcker med lite Carlshamn Tre Oljor.
Tangzhong |
|
1 dl |
mjölk
|
2 msk |
vetemjöl special
|
Deg |
|
7,5 dl |
vetemjöl special
|
2,5 dl |
mjölk
|
20 g |
färsk jäst
|
2 msg |
honung
|
2 tsk |
salt
|
100 g |
Carlshamn Tre oljor
|
Pensling |
|
Ägg
|
|
1 msk |
vatten
|
Japanskt mjölkbröd
Gör så här:
Tangzhong: Blanda mjölk och mjöl i en kastrull och koka försiktigt upp till en klibbig smet. Ställ åt sidan och låt det svalna.
Smörj en avlång bakform, ca 9 x 25 cm, med Carlshamn Tre oljor.
Deg: Blanda långsamt rumstempererad mjölk och jäst i en köksassistent tills jästen lösts upp. Blanda ner tangzhong, vetemjöl, honung och salt. Fortsätt blanda långsamt i ca 10 minuter. Tillsätt Carlshamn Tre oljor och öka hastigheten i ett par minuter.
Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, i drygt 1 timme.
Dela degen i fyra lika stora delar. Kavla ut, vik på mitten och rulla ihop. Lägg alla fyra rullar i bakformen och låt jäsa i ytterligare 1,5 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ägg och vatten och pensla på brödet.
Grädda mjölkbrödet i nedre delen av ugnen i 20 – 25 minuter. Det ska ha en innertemperatur på 96 grader.
Låt svalna innan du serverar med Carlshamn Tre oljor.