Bjud på en somrig jordgubbstårta med vaniljkräm och jordgubbsfyllning toppad med vispad grädde och ännu mer jordgubbar. En perfekt födelsedagstårta eller efterrätt för sommarens festligheter.
Tårtbotten: |
|
50 g |
Carlshamn bakmargarin (smält)
|
4 |
Ägg
|
2 dl |
socker
|
1 dl |
vetemjöl
|
1 dl |
potatismjöl
|
2 tsk |
bakpulver
|
1 tsk |
vaniljsocker
|
1 msk |
Carlshamn flytande margarin
|
1 msk |
Ströbröd
|
Fyllning 1: |
|
3,5 dl |
vaniljkräm
|
1 dl |
Mjölk/havremjölk
|
1 dl |
Grädde/sojagrädde
|
2 msk |
socker
|
2 msk |
potatismjöl
|
2 |
Äggulor
|
1 |
Vaniljstång
|
Fyllning 2: |
|
1 liter |
jordgubbar
|
2 |
lime
|
0,5 dl |
socker
|
5 dl |
Grädde/sojagrädde
|
0,5 liter |
jordgubbar
|
Citronmeliss (valfritt)
|
Jordgubbstårta
Så gör du:
Sätt ugnen på 175°C
Tårtbotten:
Smörj och bröa en rund form på ca 24 cm med Carlshamn flytande margarin och ströbröd. Smält Carlshamn bakmargarinet och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Vänd ner det i äggsmeten och häll ner det smälta avsvalnade Carlshamn bakmargarinet. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan vila i formen några minuter innan du vänder den upp och ner på en tallrik täckt med bakplåtspapper. Låt svalna och dela sedan i 3 lager.
Vaniljkräm:
Blanda alla ingredienser och den urkärnade vaniljstången (frön och den urgröpta stången) i en liten kastrull. Värm upp försiktigt på spisen under konstant omröring, krämen får absolut inte koka. När krämen tjocknat så silar du den över en skål, täcker med plastfolie och låter den svalna i kylen.
Jordgubbsfyllning:
Skölj och rensa jordgubbarna, hacka upp till ca 1,5 cm bitar. Blanda sedan med socker, limejuice och skalet från limen.
Montering:
Vispa grädden mellanhårt och ställ undan. Skölj, rensa och halvera jordgubbarna till dekoren. Placera första botten på ett tårtfat och täck med hälften av jordgubbsfyllningen. Lägg på nästa tårtbotten och bre på vaniljkrämen. Lägg på en botten till och häll på den andra halvan av jordgubbsfyllningen, täck sedan med den sista tårtbotten. Täck tårtan i vispad grädde, spritsa en cirkel med extra grädde på kanten av tårtan högs upp och längst ner (frivilligt) och toppa med jordgubbar och citronmeliss!