Recept: |
|
200 gram |
mörk choklad
|
50 gram |
Carlshamn Havre
|
4 dl |
puffat ris, eller rice krispies
|
1 dl |
russin
|
Vaniljkola med havssalt recept: |
|
3 dl |
socker
|
1,5 dl |
havregrädde
|
100 gram |
Carlshamn Havre
|
1 dl |
glykos
|
1 tsk |
havssalt
|
1 |
Vaniljstång
|
Havssalt att strö på toppen
|
Julgodis med Crunch
Såhär gör du:
Smält Carlshamns havremargarin i en kastrull.
Bryt ned små bitar av chokladen i margarinet och låt dem smälta under omrörning.
Vänd i ris och russin, och bred ut chokladblandningen på ett bakplåtspapper.
Låt stelna och skär det sedan i bitar. Förvaras i kylen. Mums!
Vaniljkola med havssalt
Såhär gör du:
Häll upp socker och glykos i en kastrull och koka upp till 175 grader.
Rör väldigt försiktigt för att undvika att det kommer in luft i blandningen, och se till att det inte bränner fast. Vicka på kastrullen då och då.
Medan du väntar på att den ska karamelliseras, vilket tar ca 15 minuter kan du dela vaniljstången och ta ut fröna. Lägg både stång och frön tillsammans med havregrädde, havremargarin och havsalt i en gryta och hetta upp så att margarinet smälter.
När sockerkoket karamelliserats tar du av det från plattan.
Ta ur vaniljstången ur gräddblandningen och häll den sedan över sockerkoket under omrörning. Det kan bubbla en del så var försiktig.
Sätt tillbaka blandningen på plattan och koka upp kolan till 124 grader.
För att se om kolan är färdig kan man göra kulprovet: Droppa lite av kolan i ett högt glas med kallt vatten. Har droppen blivit hård när den nått glasets botten är den färdig.
Klä en form med bakplåtspapper (ca 20×25 cm) och häll i smeten.
Strö havssalt över smeten och låt stelna i några timmar i rumstemperatur innan du skär upp den i bitar. 😊