Kroppkakor med skirat margarin och lingon - en svensk traditionell rätt som lagas på mjölig potatis och rimmat fläsk. När det är dags att äta så häller du över lite skirat margarin och serverar med rårörda lingon.
Ingrediensser |
|
1 kg |
mjölig potatis
|
350 g |
skivat, rimmat fläsk
|
1 |
Gul lök
|
1 tsk |
mortlad kryddpeppar
|
1 |
ägg
|
2 tsk |
salt
|
4+1 dl |
vetemjöl
|
Till servering |
|
150 g |
Carlshamn Kallpressad
|
Rårörda lingon
|
Kroppkakor med skirat margarin och lingon
Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten.
Låt potatisen svalna i ca 10 minuter.
Finstrimla under tiden fläsket. Skala och finhacka löken.
Fräs fläsket med löken och kryddpepparn ca 5 minuter.
Pressa potatisen i en bunke.
Tillsätt ägg, salt och mjöl och arbeta snabbt ihop till en deg.
Forma till 12 bullar. Lägg bollarna i handen och platta till de.’
Lägg fyllning i mitten och nyp ihop till en boll.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner kroppkakorna och låt de sjuda.
Efter ett tag flyter de upp till ytan, låt de då sjuda i ytterligare 5 minuter.
Smält margarinet.
Lägg upp de varma kroppkakorna på 4 tallrikar och häll över margarinet.
Servera med lingonen.