Detta läckra recept är ett av finalistbidragen från Carlshamns julbaktävling 2022. Receptet är skapat av @linn.lindell (Instagram).
Botten |
|
2 dl |
vetemjöl
|
1 ½ dl |
strösocker
|
3 st |
ägg
|
½ tsk |
bikarbonat
|
2 msk |
gräddfil
|
2 tsk |
mald kanel
|
1 tsk |
mald ingefära
|
1 tsk |
mald kardemumma
|
0,5 tsk |
mald kryddnejlika
|
Fyllning |
|
5 dl |
florsocker
|
Ca 0,5 dl |
lingonsylt
|
150 g |
Carlshamn Bakning
|
50 g |
färskost
|
3 msk |
lingonpulver
|
1 tsk |
citronsaft
|
Ganache |
|
2 dl |
vispgrädde
|
200 g |
choklad
|
Lindells pepparkaksrulltårta
Såhär gör du botten
För att göra en tårta är det viktigt att följa några enkla steg. Ställ först in ugnen på 250 grader och täck en bakform med bakplåtspapper. Vispa sedan ägg och socker tills det är fluffigt. Blanda sedan alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggen tillsammans med gräddfilen. Häll och fördela smeten jämnt i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Vänd ut kakan på sockrat papper. Ta bort pappret som kakan bakats på och låt den svalna.
För fyllningen
Starta med att vispa upp margarinet tills det blir vitt. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ytterligare en liten stund.
Så här gör du ganache
Det är dags att plocka fram chokladen och göra en sats ganache. Hacka chokladen grovt och lägg den i en värmesäker behållare. Värm grädden tills den precis börjar koka och häll den över chokladen. Låt stå i cirka 5 minuter och blanda sedan ihop. Täck över och ställ in i kylskåpet.
Sist men inte minst monteringen
Bred ut smörkrämen över hela botten och ringla över lingonsylt. Rulla ihop tårtan från långsidan.
Avsluta med att spritsa på ganachen och servera med lite pudrat florsocker.