Vi tycker att lussebullar är ett måste i adventstider! Här kommer ett klassiskt recept på lussebullar med saffran och russin. För laktosfria bullar byt till laktosfri mjölk.Receptet ger 40-48 gyllengula bullar.
Ingredienser |
|
150 g |
Carlshamn Bakning
|
5 dl |
mjölk (vanlig eller laktosfri)
|
1 g |
saffran
|
50 g |
jäst
|
1½ dl |
socker
|
1½ tsk |
salt
|
14-15 dl |
vetemjöl
|
1 dl |
russin
|
1 |
ägg till pensling
|
Lussebullar
Gör så här:
Smält margarinet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader ( fingervarmt ).
Tillsätt sedan saffranet och blanda samman.
Dela sönder jästen i en bunke.Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Ett ägg i degen gör brödet porösare.
Arbeta degen tills den är blank och smidig. Jäs sedan degen under bakduk i 30-40 minuter.
Sätt på ugnen på 225-250 grader.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Baka ut den, dela i två delar och forma till längder, skär varje längd i 20-24 mindre bitar och forma varje del till lussebullar.
Lägg lussebullarna på en plåt och täck sedan över dem och låt dem jäsa i 30-40 minuter.
När lussebullarna är färdigjästa kan russin tryckas ner som garnering.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda sedan lussebullarna i mitten av ugnen i 5-10 minuter.
Låt de sedan svalna på galler under bakduk.