Ingredienser |
|
150 g |
Carlshamn Bakning
|
1 g |
saffran
|
1½ dl |
socker
|
5 dl |
växtmjölk
|
½ tsk |
salt
|
15 dl (900 g) |
vetemjöl
|
Topping |
|
3-4 tsk |
Smält Carlshman margarin till pensling
|
80 st |
russin
|
1-2 dl |
glögg
|
Lussekatter
1. Smula jästen i en bunke
2. Smält margarinet. Stöt saffran tillsammans med 1 msk socker i en mortel. Tillsätt saffransblandningen till det smälta margarinet.
3. Häll ner mjölken i margarinet och tillsätt sedan blandningen till jästen. Rör tills jästen lösts upp.
Blanda ner socker och salt och tillsätt sedan mjölet, lite i taget. Arbeta degen i ca 10 minuter.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
5. Knåda degen på mjölat bakbord i någon minut innan du delar degen i 40 lika stora bitar. Rulla ut varje del till en lång orm, ca 1 cm tjock. Rulla ändarna mot mitten till en S-formad lussekatt.
6. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt, lämna lite mellanrum mellan bullarna eftersom de jäser till dubbel storlek. Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Lägg under tiden russinen i glöggen och låt stå medan bullarna jäser.
7. Värm ugnen till 225°C.
8. Pensla lussekatterna med smält margarin och stick ner ett russin i varje ände på lussekatterna. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt svalna under en kökshandduk och frys in överblivna bullar så snart de svalnat.