Enkelt och gott recept på klassikern fransk löksoppa, eller "Oignon français". En värmande soppa med en bas på gula karamelliserade lökar i en smakrik buljong med vitt vin, ost och timjan.
Ingredienser till soppan: |
|
7 |
gula lökar
|
3 tsk |
socker
|
2 tsk |
torkad timjan
|
1 tsk |
torkad oregano
|
En knippe färsk timjan (valfritt)
|
|
3 msk |
Carlshamn flytande margarin
|
1,25 l |
vatten
|
0,5 dl |
koncentrerad grönsaksbuljong
|
0,5 dl |
vitt matlagningsvin
|
2 dl |
krutonger
|
150 g |
smarik riven ost som antingen är baserad på vegetabiliska oljor eller mjölkbaserad
|
En nypa salt och peppar
|
Oignon français (fransk löksoppa)
1. Sätt på ugnen på 250 grader
2. Skala, halvera och skiva lökarna.
3. Låt Carlshamns Flytande margarin smälta i en varm kastrull och lägg sedan i all lök tillsammans med sockret och låt fräsa i ca 15 minuter. Löken ska inte få någon färg utan bara bli mjuk och genomskinlig.
4. Tillsätt övriga ingredienser (förutom den färska timjan) och låt koka under lock i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
5. Häll upp soppan i ugnsfasta skåla eller form, toppa med krutonger och riven ost, och gratinera i ugnen tills osten fått en fin gyllenbrun färg.
6. Toppa med färsk timjan precis innan servering.
Vill du ha ett gott bröd till soppan hittar du vårt franska matbröd här på sidan.
Bon appetit!