Till kräftskivan, midsommar eller bara när som helst passar en ostpaj perfekt. Här får du vårt recept på ostpaj med västerbottensost, kesella, chevré och valnötter. Med tillsatt fiberex så blir pajen lite extra matig och hälsosam.
Ingredienser |
|
75 g |
Carlshamn 70% margarin
|
2 1/2 dl |
vetemjöl
|
2 msk |
fibrex
|
3/4 dl |
Kesella lätt eller sojabaserad kesella
|
2 dl |
riven Västerbottenost, eller sojabaserad ost
|
6 |
centimetertjocka skivor chèvreost, eller lika mycket fetaost
|
4 dl |
Havre matlagningsgrädde
|
4 |
ägg
|
1 dl |
valnötter
|
peppar
|
|
ljus Sirap
|
Ostpaj med fibrer
1. Blanda samman smör, mjöl och Fibrex till en grynig massa.
2. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter). Låt pajen vila i kyl ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda ca 10 min.
5. Lägg den rivna osten i botten och täck med chèvreosten.
6. Vispa ihop ägg och havre matlagningsgrädde och krydda.
7. Häll äggblandningen över osten. Strö över valnötterna och grädda pajen 25–30 min. Håll ett öga på pajen, om valnötterna börjar bli alltför mörka kan du lägga ett ark folie över pajen.
Innan servering; ringla över ljus sirap efter smak.