Detta fantastiska recept är ett av finalistbidragen från Carlshamns julbaktävling 2022. Receptet är skapat av tävlingsvinnaren @livethosemma (Instagram).
Vegansk chokladkaka |
|
200 g |
socker (2,25 dl)
|
180 g |
mjöl (3 dl)
|
20 g |
kakao (0,5 dl)
|
1,25 dl |
kaffe
|
1 dl |
mandelmjölk
|
0,75 dl |
vegetabilisk olja (mat, solros, raps)
|
15 g |
vinäger (1 msk) (vit eller äppelcider)
|
1 tsk |
espressopulver (om man vill)
|
1 tsk |
bikarbonat
|
1 tsk |
vaniljpasta eller vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
|
0,5 tsk |
salt
|
Kakdeg |
|
En sats chokladkaka (se recept ingredienser ovan)
|
|
100 g |
smält mörk choklad (vegansk)
|
50 g |
Carlshamns bakmargarin, rumsvarmt
|
1,5 tsk |
pepparmintsarom
|
Dekoration |
|
400 g |
marsipan (läs innehållet så den är vegansk)
|
200 g |
vegansk choklad (går bra med både vit och mörk choklad)
|
20 g |
Carlshamn bakmargarin, smält och svalnat
|
Potatismjöl till utkavling
|
Polkadammsugare
Såhär gör du
1. Dela kakan och lägg den i en mixer med margarinet, den smälta chokladen och pepparminten.
2. Mixa tills allt går ihop till en geggig deg.
3. Rulla eller spritsa ut i längder och lägg på en plåt eller skärbräda och ställ i frysen en stund.
4. Strö ut potatismjöl på köksbänken och kavla ut marsipanen i den tjocklek du vill ha, några millimeter brukar dock bli lagom.
5. Pensla på ett tunt lager smält margarin som ”klister” samt för att förhindra att marsipanen smälter. Lägg därefter en degrulle på och skär av till jämna kanter. Rulla in hela rullen i marsipan och tryck till skarven och se till att den hamnar neråt.
6. Skär ut bitar, ca 5 cm långa och ställ i kylen.
7. Smält chokladen över vattenbad (temperera helst om du kan), och ta sedan fram dammsugarna och doppa ändarna i den.
8. Förvara dammsugarna i kylen upp till 5 dagar eller frys in.