Recept på prinsesstårta, en ljuvlig klassiker! Det här blir en saftig tårta fylld med vaniljkräm, hallonsylt, grädde och toppad med ett smaskigt marsipanlock. Prinsesstårta är en klassiker på kalas och att göra den själv är riktigt kul, prova!
Tårtbotten |
|
50 g |
Carlshamn bakmargarin (smält)
|
4 |
Ägg
|
2 dl |
socker
|
1 dl |
vetemjöl
|
1 dl |
potatismjöl
|
2 tsk |
bakpulver
|
1 tsk |
vaniljsocker
|
1 msk |
Ströbröd
|
1 msk |
Carlshamn flytande margarin
|
Fyllning - 3,5 dl vaniljkräm |
|
2 dl |
mjölk
|
2 msk |
socker
|
1,5 msk |
potatismjöl
|
2 st |
Äggulor
|
1 st |
Vaniljstång
|
4 dl |
Vispad grädde
|
1 dl |
hallonsylt
|
Garnering |
|
Färdigt marsipanlock eller 400g utkavlad marsipan
|
Prinsesstårta
Sätt ugnen på 175°C
Tårtbotten:
Smörj och bröa en rund form på ca 24 cm med Carlshamn flytande margarin och ströbröd.
Smält Carlshamn bakmargarinet och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Vänd ner det i äggsmeten och häll ner det smälta avsvalnade Carlshamn bakmargarinet. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan vila i formen några minuter innan du vänder den upp och ner på en tallrik täckt med bakplåtspapper. Låt svalna och dela sedan i 3 lager.
Vaniljkräm:
Blanda alla ingredienser och den urkärnade vaniljstången (frön och den urgröpta stången) i en liten kastrull. Värm upp försiktigt på spisen under konstant omröring, krämen får absolut inte koka. När krämen tjocknat så silar du den över en skål, täcker med plastfolie och låter den svalna i kylen.
Montering:
1. Vispa grädden tjock och blanda med 1 dl av den kalla vaniljkrämen.
2. Placera den nedersta tårtbotten på ett fat, täck botten med ett lager hallonsylt.
3. Placera nästa lager tårtbotten på kakan och täck detta lager med vaniljkräm.
4. Placera sista tårtbotten på kakan och toppa denna med all grädde, täck kanterna på tårtan noga och bygg en liten höjd på toppen av tårtan.
5. Kavla ut marsipanen på ett bord täckt i lite potatismjöl eller använd ett färdigt tårtlock, täck tårtan med marsipanlocket och släta ut sidorna. Toppa med en ros och njut!