Baka en riktigt saftig pumpapaj som du toppar med visp och pumpakärnor. Pumpapaj serveras vanligtvis runt Thanksgiving men är även populärt på Halloween.
Pajdeg |
|
125 g |
Carlshamn Bakning
|
3 dl |
vetemjöl
|
2 msk |
strösocker
|
2 msk |
kallt vatten
|
½ krm |
salt
|
Fyllning |
|
200 g |
pumpakött (utan skal och kärnor)
|
3 |
ägg
|
2 dl |
växtbaserad ”grädde”
|
1 ½ dl |
strösocker
|
1 ½ msk |
vetemjöl
|
1 tsk |
kanel
|
1 tsk |
malen ingefära
|
½ tsk |
malen nejlika
|
salt
|
|
Topping |
|
2 ½ dl |
Växtbaserad ”vispgrädde”
|
2 ½ msk |
pumpakärnor
|
Pumpapaj med visp
Så här gör du:
Värm ugnen till 200 C. Skär margarinet i 1-centimeters tärningar och lägg i en matberedare med vetemjöl, socker, vatten och salt. Mixa ihop tills degen precis går ihop. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Klä pajformen med degen och nagga med en gaffel.
Frys pajskalet ca 20 min för att förhindra att skalet glider ner från kanten under gräddning. Grädda i ca 15 minuter tills pajskalet stelnat.
Grovhacka pumpan och koka den i lättsaltat vatten ca 10 minuter tills den är genommjuk. Häll av pumpan i en sil och låt den rinna av ordentligt. Mixa pumpan till en slät puré och låt den därefter svalna.
Lättvispa äggen och blanda med pumpapurén, ”grädden”, sockret, mjölet och kryddorna. Häll ner blandningen i pajformen och ugnsbaka ca 40 minuter tills pajen ”stannat”. Låt svalna helt.
Vispa ”grädden” med florsocker till en luftig och fast konsistens. Bred sedan ”grädden” över pajen och strö över pumpakärnorna.