Ljuvligt god räksoppa med smak av saffran, som även gör soppan gyllene gul. En värmande och god soppa är perfekt som middag när du har gäster. Servera soppan med aioli och ett nybakt gott bröd så blir middagen komplett.
Recept: |
|
1000 g |
räkor med skal
|
1 l |
vatten
|
1 |
fänkål
|
1 |
purjolök
|
1 |
morot
|
1 msk |
tomatpuré
|
3 |
tomater
|
3 dl |
havregrädde
|
3 dl |
vitt vin
|
4-5 msk |
ca, skaldjursfond eller hummerfond
|
2 klyftor |
vitlök
|
1 dl |
färsk persilja
|
1 tsk |
torkad timjan
|
0,5 gr |
saffran
|
Svartpeppar, nymalen
|
|
Salt efter smak
|
|
Carlshamn Flytande till stekning
|
|
Aioli |
|
1 dl |
majonnäsRes
|
1 klyfta |
vitlök
|
Citronsaft, färskpressad
|
Räksoppa med saffran
Såhär gör du:
Se till att räkorna är tinade, skalade och redo att åka i grytan.
Skiva fänkål, purjolök och slanta morötterna. Tärna tomaterna och finhacka vitlöken.
Smält Carlshamns flytande margarin i en stor kastrull och stek på låg värme fänkål, purjolök, morot och vitlök tills allt mjuknat något men utan att ta färg.
Höj värmen och häll i tomaterna och låt fräsa någon minut till.
Häll på saffran, vatten, fond, vitt vin, grädde och timjan och låt puttra i ca 10 minuter.
Hacka persiljan och gör aiolin under tiden.
Riv vitlöksklyftan över majonnäsen och häll på lite citronsaft och blanda.
Smaka av grytan med salt och peppar och dra av den från plattan.
Vänd ner räkorna och rör försiktigt i några minuter.
Strössla över persiljan, och sen är det klart att servera med din aioli och ett gott bröd.