Detta härliga recept är ett av finalistbidragen från Carlshamns julbaktävling 2022. Receptet är skapat av @emilysfika (Instagram).
Macaronskal |
|
200 g |
mandelmjöl (siktad)
|
200 g |
florsocker
|
160 g |
äggvita (ca 5ägg)
|
200 + 40 g |
socker
|
140 g |
vatten
|
1 g |
saffran
|
Apelsin- och havtornscurd |
|
100 g |
havtornspuré (från ca 200g frysta havtorn)
|
70 g |
socker
|
5 |
äggulor
|
1 tsk |
vaniljsocker
|
1 msk |
apelsinsaft
|
Apelsinzest från 1 apelsin
|
|
100 g |
Carlshamn Bakning
|
Saffransmacarons med apelsin- och havtornscurd
Gör såhär med macaronskalen
1. Sikta mandelmjöl och florsocker i en bunke.
2. Vispa äggvitorna med 40 g socker till ett skum.
3. Samtidigt som du vispar äggvitorna, koka vatten och 200 g socker till 118 grader.
4. Vispa ner sockerlagen i äggviteskummet till en maräng, vispa tills marängen är rumstempererad.
6. Blanda med resten av marängen till en seg smet, den skall inte vara för styv och bara precis kunna hålla formen.
7. Spritsa ut på plåtar med bakplåtspapper, i rundlar eller som lussekatter eller snögubbar.
8. Låt ytan torka i rumstemperatur ca 30min.
9. Grädda i varmluftsugn, 160 grader i ca 9 minuter.
Gör såhär med Apelsin- och havtornscurden
1. Mixa de tinade havtornen och sila så att du har 100 g puré.
2. Blanda ihop alla ingredienser utom Carlshamn bakning i en kastrull och koka under ständig omrörning på medelhög temperatur tills det tjocknar. Konsistensen skall likna en tjock vaniljkräm.
3. Ta av från värmen och tillsätt Carlshamn bakning.
4. Sila vid behov.
5. Låt stelna i kyl.
Montering
1. Matcha macaronskalen med varandra, två och två i liknande storlek.
2. Spritsa curden på det ena skalet och lägg på det andra skalet med ett lätt tryck.
3. Kan förvaras ett par dagar i kyl.