Baka ett klassiskt fullkornsbröd med smak av julen. Med ingredienser som fänkål, anis och mörk sirap får brödet en djup smak. Det här fullkornsbrödet passar lika bra till julbordet som till frukosten och tar inte lång tid att baka.
Recept: |
|
15 dl |
fullkornsvetemjöl (spara lite till utbakning)
|
5 dl |
vatten
|
1 dl |
havredryck
|
50 g |
jäst
|
1 msk |
mörk sirap
|
1 msk |
anis, hel
|
1 msk |
fänkål, torkad och hel
|
1 tsk |
salt
|
Saftigt fullkornsbröd med smak av jul
Såhär gör du:
Börja med att mortla fänkål och anis.
Häll vatten och havredryck i en kastrull och värm tills det blir fingervarmt.
Tillsätt kryddorna och sirapen till vätskan och rör om.
Blanda jäst och salt i en bunke och tillsätt en liten skvätt av vätskan och blanda tills det blir jämt. Tillsätt sedan resten av vätskan och blanda. Börja sedan att röra ned lite mjöl i taget medan du fortsätter blanda och arbetar ihop till en fin deg, men spara lite av mjölet.
Låt degen jäsa under en bakduk i 40 minuter.
Sedan formar vi degen till två bröd, strör lite mjöl över och låter jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
Sätt på ugnen på 250 grader så den är varm när det är dags att grädda!
När bröden jäst klart gräddar du dem i 20 minuter.
Servera med vårt goda havremargarin och ditt favoritpålägg, antingen till frukost eller på julbordet.