Fördeg |
|
2 dl |
mjölk
|
25 g |
jäst
|
240 g |
vetemjöl
|
Deg |
|
180 g |
vetemjöl
|
1 |
ägg
|
0,5 tsk |
salt
|
1 dl |
socker
|
100 g |
Carlshamn Tre oljor
|
1 msk |
stötta kardemummakärnor
|
Pistagefyllning |
|
200 g |
skalade pistagenötter
|
0,5 dl |
socker
|
0,5 dl |
florsocker
|
2 msk |
agavesirap
|
Topping |
|
2 dl |
vispgrädde
|
hackade pistagenötter
|
Semla med pistagefyllning
Gör så här;
Värm mjölken till max 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig och häll i 240 g vetemjöl. Blanda och låt fördegen vila i cirka 15 minuter med en kökshandduk över bunken.
Tillsätt 180 g vetemjöl, ägg, salt, stött kardemumma och socker till bunken. Arbeta in Tre oljor i omgångar i degen. Knåda degen för hand eller låt den knådas i köksmaskin i cirka 7-10 min. Degen ska vara kladdig men slät när den är färdigknådad.
Dela upp degen i 8-12 bitar beroende på hur stor bullar du vill ha, och forma till släta bullar. Låt jäsa under kökshandduk på en plåt med bakplåtspapper i 2 timmar.
Under tiden kan du göra pistagefyllningen. Skålla pistagenötter i cirka 2 minuter och skölj sedan med kallt vatten och dra bort skalet. Häll pistagenötterna i en blender och mixa tills de blir finmalda. Tillsätt socker, florsocker och agavesirap och mixa ihop.
Med ca 20 minuter kvar på jäsningen sätter du ugnen på 200 grader så den är klar när det är dags att grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. Låt svalna
Skär av ett lock på varje bulle och fyll bullarna med pistagefyllningen.
Vispa grädden och spritsa på varje bulle. Toppa med hackad pistage och servera!