Saftig och fluffig silviakaka med krämig glasyr och kokos på toppen. Det går även bra att göra silviakaka i långpanna. Baka till festliga kalas eller till sommarfikat.
Ingredienser: |
|
3 |
ägg
|
3 dl |
strösocker
|
½ |
citron
|
3 dl |
vetemjöl
|
2 tsk |
bakpulver
|
1 ½ dl |
vatten
|
Glasyr |
|
150 g |
Carlshamn Havssalt
|
2 dl |
strösocker
|
2 |
äggulor
|
1 ½ tsk |
pressad citronjuice
|
Topping |
|
½ dl |
kokos
|
Silviakaka
Så här gör du:
Värm ugnen till 175 C. Vispa ägg och socker tills det är ljust och luftigt. Finriv ner det yttersta skalet av citronen. Blanda vetemjölet med bakpulvret och vänd sedan ner det i smeten. Värm upp vattnet i en kastrull tills strax innan det börjar koka. Häll därefter ner det varma vattnet i smeten och rör runt.
Fodra en terrinform (avlång sockerkaksform) med bakplåtspapper. Ugnsbaka kakan i ca 35 minuter tills kakan inte längre är kladdig i mitten. Låt kakan svalna.
Under tiden börja på med glasyren. Smält Carlshamn Havssalt tillsammans med sockret i en kastrull. Tillsätt därefter äggulorna och citronjuicen.
Vispa ihop glasyren till en slät smet och värm smeten under omrörning tills första bubblan syns. Låt glasyren svalna lite tills den börjar tjockna. Häll den då över kakan och strö över kokosen.