Baka små matiga pajer med brieost, grönkål, valnötter och körsbärstomat på toppen. De små pajerna passar utmärkt till både förrätt som till utflykten, buffén, lunch eller middag. Dessutom går det bra att frysa in och äta som matlåda.
Pajdeg |
|
2 dl |
vetemjöl
|
1 dl |
havrekli
|
150 g |
Carlshamns bakmargarin
|
2 msk |
kallt vatten
|
Fyllning |
|
200 g |
grönkål
|
2 |
gula lökar
|
30 g |
Carlshamn bakmargarin
|
1 tsk |
salt
|
1 krm |
svartpeppar
|
1 dl |
valnötter, grovhackade
|
200 g |
brieost
|
Äggstanning |
|
4 |
ägg
|
3 dl |
vispgrädde
|
1 dl |
riven lagrad ost
|
1/2 tsk |
salt
|
1 krm |
svartpeppar
|
Garnering |
|
basilika
|
|
Körsbärstomater
|
Små pajer med brieost och tomat
Pajdeg:
Blanda mjöl, havrekli, margarin och vatten, gärna i en matberedare. Arbeta ihop till en deg. Svep in degen i plastfolie och låt vila svalt, ca 10 min. Tryck eller kavla ut degen i smorda portionsformar, 8–10 cm i diameter. Nagga med en gaffel, förgrädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 8 min.
Fyllning:
Skölj grönkålen och repa av den tjocka mittstjälken. Hacka kålen och förväll i lättsaltat vatten, ca 3 min. Låt rinna av väl. Finhacka löken och fräs den blank i margarin, utan att den får färg. Tillsätt grönkålen och låt den fräsa med ett par min. Salta och peppra. Fördela kål och lök i pajskalen. Toppa med nötterna. Skär brieosten i skivor och lägg ovanpå.
Äggstanning:
Vispa ihop ägg, grädde, ost, salt och peppar. Häll blandningen över pajerna. Grädda i nedre delen av ugnen, 35–40 min. Täck med aluminiumfolie om pajen får för mycket färg.
När pajen är färdiggräddad och svalnat något garnerar du den med körsbärstomater och basilika. Om du vill variera receptet så kan du prova att garnera med granatäppelkärnor och grovhackad persilja istället.
Hoppas det smakar!