De här frasiga smördegsbåtarna påminner om klassiska wienerbröd, men vi har valt att toppa smördegen med vaniljsås och marinerade jordgubbar! Jordgubbarna marineras i socker, lime och mynta. De här bakelserna blir en lyxig efterrätt och passar perfekt att bjuda på till midsommar, skolavslutning eller studenten!

Smördeg |
|
250 g |
Carlshamn Tre oljor
|
4 dl |
vetemjöl
|
1 dl |
vatten
|
Topping |
|
3 dl |
vaniljsås
|
1 ask |
jordgubbar
|
4 msk |
socker
|
1 |
lime zest och juice
|
1 kruka |
mynta
|
Smördegsbåt med marinerade jordgubbar och vaniljkräm

30 min

6
- Smördeg: Blanda mjöl, kallt vatten och hälften av Carlshamn Tre oljor till en deg. Låt den vila i kyl i 30 min.
- Kavla ut degen till en kvadrat ca 35×35 cm. Bre på resten av margarinet och lägg det på halva degplattan. Vik upp degen över margarinet.
- Kavla ut degen till en fyrkant ca 40×20 cm. Kavla försiktigt så att inget margarin tränger ut.
- Vik ihop degen i tre delar åt ena hållet och två delar åt andra hållet.Låt vila i kyl ca 15 min.
- Upprepa kavling och vikning ytterligare två-tre gånger. Kavla sedan ut degen till en tunn platta, ca 30×60 cm.
- Topping: Blanda lime zest, juice och socker. Rör om så sockret löser upp sig något. Skiva jordgubbarna och hacka myntan. Blanda ner dem med sockerblandningen och låt det stå i 10 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Lägg smördegen på plåt med bakplåtspapper på. Skär smördegen i sex lika stora rutor.
- Vik kanterna in mot mitten men lämna lite mellanrum för fyllningen. Nagga hål i varje ruta med en gaffel och grädda i ugn i 12 minuter.
- Låt ”båtarna” svalna. Fördela sedan vaniljsås i varje smördegsbåt och toppa med marinerade jordgubbar. Tips är att ringa över lite av jordgubbssaften som blir kvar.
- Voíla, en enkel och perfekt efterrätt att servera i sommar!