Sommartårta med maräng- och sockerkaksbotten fylld med växtbaserad vispgrädde, hallonsylt och färska bär. En oemotståndlig klassiker som passar till skolavslutning, midsommarafton, sommarfikat eller bara när du är sugen på tårta!
Ingredienser tårtbotten: |
|
75 g |
Carlshamn Bakning
|
1 1/2 dl |
strösocker
|
4 |
äggulor
|
3/4 dl |
växtbaserad ”mjölk”
|
1 1/2 dl |
vetemjöl
|
1 1/2 tsk |
bakpulver
|
4 |
äggvitor
|
2 dl |
strösocker
|
Fyllning och toppning: |
|
6 dl |
Växtbaserad ”vispgrädde”
|
300 g |
hallonsylt
|
ca 600 g |
färska bär
|
Sommartårta
Så här gör du:
Börja med att värma ugnen till 150 C.
Vispa sedan margarinet och socker tills det är ljust och poröst. Tillsätt äggulorna och ”mjölken”. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner i margarinblandningen. Bred ut smeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna tillsammans med 1 dl strösocker med en elvisp tills du kan forma mjuka toppar. Häll då ner resten av sockret och vispa vidare ett par minuter tills du får en fin maräng. Bred marängen ovanpå smeten och ugnsbaka i ca 30 minuter. Låt tårtbotten svalna och dela den sedan på mitten.
Ta loss tårtbotten och lägg upp ena halvan på ett fat eller en bricka. Vispa den växtbaserade ”grädden” till fast konsistens.
Bred hallonsylten på tårtbotten och lägg på hälften av ”grädden”. Lägg på den andra halvan och bred ut resterande ”grädde”.
Avsluta med att toppa med massor av färska bär.