Recept på västerbottenpaj. En somrig och smakrik västerbottenpaj med sparris och gräslök som passar perfekt på sommarbuffén eller som tillbehör till kräftskivan. Den här pajen är riktigt enkel att baka och full med smak!
Pajdeg: |
|
3 dl |
vetemjöl
|
125 g |
Carlshamn Bakning
|
3 msk |
kallt vatten
|
1 |
ägg
|
Fyllning: |
|
2 |
ägg
|
3 dl |
Västerbottensost, riven
|
1 knippe |
grön sparris
|
1 |
citron, finrivet skal
|
½ dl |
gräslök, hackad
|
2 ½ dl |
växtbaserad grädde
|
2 krm |
salt
|
svartpeppar
|
Somrig västerbottenpaj med sparris och gräslök
Gör såhär:
Mixa mjöl och Carlshamn Bakning till en smulig massa i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och ägg. Lyft upp degen och knåda ihop den till en boll för hand. Smörj en stor pajform med Carlshamn Bakning och tryck ut pajdegen i formen. Ställ in formen i kylen och låt den stelna i 45 minuter. Sätt på ugnen på 200 grader. Ta ut pajformen ur kylen och nagga pajbotten med en gaffel. Förgrädda i mitten av ugnen 10 minuter. Skölj sparrisen och skär bort den hårdaste delen nedtill. Dela sparrisen på längden och förväll den i kokande vatten i 3 minuter. Ta upp sparrisen och låt den rinna av på en tallrik med hushållspapper. Vispa ihop äggen med Västerbottensosten i en bunke, tillsätt den växtbaserade grädden, gräslöken, rivet citronskal, salt och peppar. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalen och lägg sparrisen ovanpå som en ”solfjäder”. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Du kan sticka ner en potatissticka eller tandpetare i trä för att se om pajen blivit genomgräddad i mitten. Stickan ska vara torr, då har fyllningen stelnat. Garnera med lite extra gräslök vid serveringen.