En härlig söt pumpapaj med fyllning av pumpapuré och smak av kanel, nejlika och ingefära. Smakerna i den här pumpapajen påminner lite om pepparkaka. Servera pajen med havregrädde och toppa med pekannötter eller valnötter.
Deg: |
|
250 g |
vetemjöl
|
175 g |
Carlshamn Havre
|
0,25 dl |
vatten, kallt
|
1 msk |
socker
|
1 tsk |
vaniljsocker
|
0,25 tsk |
bakpulver
|
1 |
äggvita, till pensling
|
(se till att du har bakplåtspapper hemma)
|
|
Fyllning: |
|
5 dl |
pumpapuré
|
4 |
ägg
|
2,5 dl |
havregrädde
|
1,5 dl |
socker
|
1 tsk |
kanel
|
0,5 tsk |
torkad ingefära
|
0,25 tsk |
nejlikor, malda
|
Till servering: |
|
havregrädde
|
|
1 dl |
valnötter eller pekannötter
|
Söt pumpapaj
Såhär gör du:
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en matberedare.
Lägg i margarinbitarna och kör beredaren någon sekund åt gången tills blandningen blivit grynig.
Sätt då igång den helt och häll i vattnet.
Kör matberedaren tills det blivit en deg.
Klä degen i plastfolie och lägg den i kylen i ca 30 minuter.
Sätt på ugnen på 160 grader.
Ta hälften av pajdegen och frys in den.
Kavla ut den andra halvan och klä en hög pajform med den.
Bäst blir det om formen är ca 20 cm i diameter och runt 4 cm hög.
Nagga botten, lägg i ett bakplåtspapper eller smörpapper och fyll hela formen med till exempel torkade bönor eller liknande för att ge skalet stadga medan det gräddar.
Grädda i ugnen i ca 15 minuter.
Ta bort bönor och papper, pensla skalet med äggvita och grädda i 10 minuter till.
Under tiden pajskalet gräddas klart gör vi fyllningen!
Lägg pumpapurén i en bunke och vispa ned ett ägg i taget. När alla äggen i iblandande häller du på havregrädden fortsätter vispa. Rör i alla kryddorna och sockret.
När pajskalet är klart häller du i fyllningen och gräddar tills fyllningen blivit fast, ca 45 minuter.
Dekorera pajen med valnötter eller pekannötter, och servera med havregrädde!