Laga populära rätten soup dumplings med Carlshamns recept. Läckra små fyllda dumplings, gyoza, som ångkokas. Till dina dumplings serverar du en sås med smak av jordnötter och apelsin. Dina vänner kommer garanterat bli både imponerade och mätta om du bjuder på den här asiatiska rätten.
Buljong: |
|
1 l |
vatten
|
1 |
morot
|
1 |
Gul lök
|
3 |
vitlöksklyftor
|
2 tärningar |
kycklingbuljong
|
1 krm |
ingefära
|
Svartpepparkorn
|
|
3 ark |
gelatin
|
Fyllning: |
|
500 g |
fläskfärs
|
3 dl |
finhackad vitkål
|
1 tsk |
riven ingefära
|
1 |
riven vitlöksklyfta
|
2 msk |
japansk soja
|
1 msk |
honung
|
2 tsk |
sesamolja
|
2 msk |
färskpressad apelsinjuice
|
2 tsk |
vitvinsvinäger
|
1 tsk |
sambal oelek
|
Sås: |
|
1 dl |
jordnötssmör
|
1 dl |
vatten
|
2 msk |
Carlshamn Tre oljor
|
0,5 dl |
kokosmjölk
|
1 |
soja
|
3 msk |
färskpressad apelsinjuice
|
1 msk |
honung
|
1 tsk |
vitvinsvinäger
|
Övrigt: |
|
1 paket |
gyoza-ark
|
Topping: |
|
Koriander
|
|
Crispy chiliolja
|
|
salladslök
|
|
svarta sesamfrön
|
Soup dumplings
Gör såhär:
Buljong:
1. Häll 1 liter vatten i en stor kastrull och lägg i morötter, gul lök, vitlök, kycklingbuljong, ingefära och svartpepparkorn.
2. Låt det puttra i en timme under lock och en timme utan. Buljongen ska ha kokat ner till cirka 3 dl.
3. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka 5 minuter, krama ur och rör sedan ner det i buljongen. Låt buljongen stå i en timme.
Fyllning:
1. Rör ihop soja, honung, sesamolja, apelsin, vitvinsvinäger, sambal oelek, riven ingefära och vitlök i en mindre skål.
2. Finhacka vitkål och salladslök. Rör ihop tillsammans med fläskfärsen och de övriga ingredienserna till fyllningen.
3. Fyll ditt gyozaark med ungefär 60 % fyllning och 40 % buljong. Knyt ihop och ångkoka dumplingsen i ungefär 7 minuter.
Om du inte har en bambu-ångkokare går det bra att lägga dumplingsen i en stekpanna med lock, addera lite rapsolja och cirka 1 dl vatten.
Sås:
1. Koka upp jordnötssmör, vatten, Carlshamn Tre oljor, kokosmjölk, soja, färskpressad apelsinjuice, honung och vitvinsvinäger i en liten kastrull.
2. Rör runt under tiden så att såsen inte bränns fast i botten.
Servera dina soup dumplings med jordnötssås, salladslök, krispig chiliolja, koriander och svarta sesamfrön.