Baka ett stjärnbröd med god pistagefyllning. Ett vackert, stjärnformat vetebröd som imponerar på gästerna både med sitt fina utseende och den goda smaken. Följer du alla steg så kommer du få en riktigt tjusig bulle som passar perfekt till julfikat.
Deg: |
|
6 dl |
vetemjöl
|
1,8 dl |
ljummet vatten
|
4 msk |
havredryck, ljummen
|
4 msk |
rumstempererat Carlshamn Tre oljor, delat i 4 bitar
|
2 msk |
strösocker
|
2 tsk |
torrjäst
|
1 tsk |
vaniljextrakt
|
1 tsk |
salt
|
1 |
ägg
|
Pistagefyllning: |
|
1,6 dl |
strösocker
|
115 g |
Carlshamn Tre oljor
|
5 msk |
skalade pistagenötter
|
1 tsk |
flingsalt
|
0,5 tsk |
vaniljextrakt
|
En nypa kanel
|
Stjärnbröd med pistage
Såhär gör du:
Börja med degen.
Häll den fingervarma havredrycken i en skål och vispa ner torrjästen. Låt den stå tills jästen är helt upplöst, ca 5 minuter.
Om du har en degkrok på din matberedare kan du blanda mjöl, 1,2 dl vatten, Carlshamn Tre oljor, vaniljextrakt, socker, salt och jästblandningen och kör på låg hastighet i matberedaren tills det blir en fin deg.
Häll på 1 msk vatten i taget om det känns tort och smuligt, och fortsätt blanda tills det blir en mjuk och slät deg.
Om du inte har en matberedare så går det såklart att använda muskelkraft och knåda ihop degen istället.
När degen är klar, lägg den i en smord skål och låt jäsa i rumstemperatur ca 60 minuter under en bakduk.
När den jäst, lägg den på en lättmjölad arbetsyta och dela upp den i fyra delar.
”Klappa” den till grova fyrkantiga former. Täck och kyl i ca 30 minuter.
Medan degen är i kylen, förbered pistagefyllningen genom att mixa Carlshamns Tre oljor, socker, pistagemandlar, salt, vaniljextrakt och kanel i en mixer eller matberedare tills det är relativt jämnt och pistagemandlarna har släppt sina oljor. Ställ åt sidan.
Ta en av degbitarna och lägg på en bit bakplåtspapper.
Kavla försiktig ut till en kvadrat om ungefär 20 cm.
Bred ut ca 1/3 av pistageblandningen på degen, men lämna ca 3 cm runt kanten ”ren”.
Lägg den åt sidan.
Ta degbit nr 2 och lägg upp på ett bakplåtspapper, och kavla ut till en lika stor bit som den första.
Vänd sedan papper och deg upp och ned och lägg som ett topplager på den första degbiten.
Dra av bakplåtspappret och försök se till att degen ligger kvar. Tryck ihop de två degbitarna längs kanterna så att de håller ihop.
Upprepa nu proceduren med pistageblandningen. Bred ut över degen, men lämna 3 cm runt kanten.
Gör likadant med degbit 3, kavla ut, vänd, lägg på de andra degbitarna, pressa ihop kanterna och bred ut pistageblandning över.
Följ samma steg med degbit fyra, förutom att breda på någon pistageblandning. Det här blir som ett ”lock” för alla våra degbitar tillsammans.
Lägg ett lock från en bruk eller liknande som är runt 6 cm i diameter i mitten av vår deg, vi ska använda den som mall.
Ta sedan en kniv och skär från lockets kant rakt ut till kanten på degen. Vi skär alltså inte i mitten av degen, det ser locket till.
Skär så det blir 16 lika stora ”skärvor” och ta sedan bort locket.
Vrid skärvorna parvis ifrån varandra och kläm ihop ändarna på varje par.
Nu kan stjärnan äntligen få jäsa, låt den stå 30 minuter i rumstemperatur under en bakduk.
Förvärm ugnen till 200 grader, lägg din stjärna på en bakplåt och pensla den med ägget som du vispat upp med en gaffel.
Grädda i ca 20-25 minuter, tills den fått en härligt gyllene färg.