Recept på riktigt goda, stora köttbullar. Köttbullarna serveras med kryddstekta kikärter och avokado på en salladsbädd. Toppa de stora köttbullarna med en god olivolja och ringla över balsamvinäger.
Köttbullar: |
|
500 g |
nötfärs el blandfärs
|
1 |
Gul lök
|
1 msk |
dijonsenap
|
1 |
ägg
|
salt
|
|
svartpeppar
|
|
Carlshamns Kallpressad
|
|
Kryddstekta kikärtor: |
|
400 g |
kokta kikärtor
|
1 ½ tsk |
malen spiskummin
|
1 tsk |
krossat fänkålsfrö
|
½ tsk |
chiliflakes
|
Carlshamns Kallpressad
|
|
salt
|
|
2 st |
avokado
|
100 g |
småbladig sallad
|
3 msk |
balsamicovinäger
|
2 msk |
Olivolja
|
flingsalt
|
Stora köttbullar med kryddstekta kikärtor och avokado
Så här gör du:
Kikärtor:
Börja med att klippa ett bakplåtspapper så det blir lika stort som stekpannan och lägg åt sidan. Värm upp stekpannan med det kallpressade margarinet till högsta temperatur. Häll ner kikärtorna och lägg sedan på bakplåtspappret som ett lock (för att förhindra att kikärtorna stänker). Stek i 3-4 minuter. Tillsätt spiskummin, fänkålsfrö, chiliflakes och lite salt och stek vidare i någon minut. Lägg åt sidan medan du gör köttbullarna.
Köttbullar:
Finhacka löken. Värm en stekpanna med margarin till medelhög temperatur. Fräs löken i ett par minuter och låt den därefter svalna.
Blanda ner färs, dijonsenap och ägg i stekpannan. Krydda med salt och peppar och forma till 16 fina köttbullar. Värm en stekpanna med margarin till medelhög temperatur. Stek köttbullarna några minuter tills de fått fin färg.
Fördela salladen på 4 tallrikar. Skär avokadon i önskad storlek och lägg den på salladen. Blanda olivolja och balsamvinäger och ringla över salladen. Toppa sedan med kikärtorna och köttbullarna.