Baka ett surdegsbröd på egen surdeg. Här är Carlshamns recept på hur du lyckas med surdegen och med brödbaket. Attt baka eget surdegsbröd är både gott och hälsosamt.
Surdeg |
|
70 g |
vatten
|
70 g |
ekologiskt stenmalet mjöl
|
1 tsk |
honung
|
Matning 1 |
|
70 g |
vatten
|
70 g |
ekologiskt stenmalet mjöl
|
Matning 2 |
|
100 g |
ekologiskt stenmalet mjöl
|
100 g |
vatten
|
Surdegsbröd |
|
560 g |
ekologiskt stenmalet mjöl (+ lite till utbakning)
|
5 dl |
vatten
|
1 dl |
surdeg
|
60 g |
grovmalet rågmjöl
|
20 g |
salt
|
Surdegsbröd
Surdeg:
Mät upp vatten, mjöl och honung i en bunke och knåda till en smidig lös deg.
Täck bunken med plastfilm och förvara den i rumstemperatur i 1 dygn.
Mata degen 1:a omgången
Degen kan ha börjat bilda bubblor. Rör ner vattnet och mjölet i surdegen och täck bunken på nytt. Låt degen stå i ytterligare ett dygn.
Mata degen 2:a omgången
Nu bör degen ha bildat bubblor. Rör ner vattnet och mjölet i surdegen och täck bunken på nytt. Låt degen stå i ytterligare ett dygn.
Surdegsbröd:
Häll vatten, salt och surdegen i en bunke.
Tillsätt rågmjölet och 560 g vetemjöl och rör ihop degen ordentligt.
Degen ska vara seg och lite lätt kletig men hålla ihop. Tillsätt annars lite mer vetemjöl (olika mjöl absorberar olika mkt vatten därav kan mängden variera en aning).
Strö lite mjöl ovanpå degen och täck med plast och ställ nu degen i kylen.
Låt degen stå i ca 12 timmar.
Värm ugnen till 250 C. Smörj en terrinform (avlång sockerkaksform) med Carlshamns bakmargarin och mjöla den.
Häll degen i terrinformen och ställ in i ugnen och ställ också in en kopp vatten så att ånga bildas. Sänk ugnstemperaturen till 220 efter ca 5 minuter och ugnsbaka i ytterligare ca 40 minuter tills du har fått en fin yta och brödets kärntemperatur är 97 C.
Ta ut brödet från formen och låt det svalna på ett ugnsgaller.