Carlshamns recept på Tarte Tatin, klassisk fransk äppelpaj med karamelliserade äpplen som blir en elegant dessert på enkla ingredienser. Servera med lättsockrad havre fraiche eller vaniljglass!
Ingredienser Pajdeg: |
|
2 |
ägg från frigående höns
|
160 g |
strösocker
|
250 g |
vetemjöl
|
10 g |
bakpulver
|
200 g |
Carlshamn bakmargarin
|
Ingredienser Fyllning: |
|
6 |
äpplen
|
150 g |
strösocker
|
70 g |
Carlshamn bakmargarin
|
Servering: |
|
3 dl |
havre fraiche eller vaniljglass
|
Tarte tatain
1. Pajdeg: Sikta mjöl och bakpulver i en bunke, blanda sedan ner saltet och sockret i samma bunke.
2. Krama in det något kalla bakmargarinet med händerna i mjöl-blandningen tills konsistensen blir som sand.
3. Blanda in ägget tills degen går ihop.
4. Plasta in och lägg degen in i kylen för att vila 20 min.
1. Fyllning: Smält socker i en ugnstålig panna på spisen på hög värme. Vänta tills det blir gyllene och bildar en karamell utan att röra om blandningen.
2. När sockret karameliserats blandar du i Carlshamns bakmargarin tills det blivit absorberat av karamellen. Var försiktig så du inte bränner sockret under tiden, och när du är klar tar du bort pannan från spisen.
3. Sätt ugnen på 150 grader.
4. Skala, kärna ur och skär äpplena i rätt stora klyftor. Lägg upp äppelklyftorna på karamellen i stekpannan.
5. Ta ut pajdegen från kylen och kavla till rätt storlek (en lika stor cirkel som stekpannan) och lägg pajedegen över äpplena och tryck till den lite så att den ligger emot dem.
6. Sätt in kakan i ugnen på 150 grader i ca 50-60 min tills degen är gyllene och äpplena är mjuka (testa med en tandpetare).
7. Låt pajen svalna en aning och vänd sedan stekpannan försiktigt upp och ner över ett fint fat precis innan servering. Servera med lättsockrad havre fraiche eller vaniljglass!