Lax i ugn är aldrig fel och är superenkelt att lyckas med. I det här receptet på ugnsbakad lax toppar vi fisken med godsaker som rostade cashewnötter, koriander, salladslök och honung. Toppingen ger en härlig crunch och en ljuvlig smak. Det här blir en festlig rätt som passar perfekt när du vill bjuda på något extra gott.
Ingredienser: |
|
600 g |
lax
|
2 msk |
Carlshamn Tre oljor
|
2 |
vitlöksklyftor
|
2 msk |
honung
|
0,5 tsk |
paprika
|
0,5 tsk |
salt
|
1 |
citron
|
2 msk |
hackad salladslök
|
Salt och peppar
|
|
Topping |
|
0,5 dl |
rostade cashewnötter
|
3 msk |
hackad färsk koriander
|
2 msk |
hackad salladslök
|
0,5 |
chili
|
0,5 tsk |
salt
|
Skal från 1/4 citron
|
|
1 msk |
smält Carlshamn Tre oljor
|
Ugnsbakad lax med honung och vitlök
Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader.
Klä en ugnsform med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Smält Carlshamn Tre oljor i en panna och tillsätt hackad salladslök, paprika och pressa i vitlök.
Stek på svag värme i cirka 3 minuter innan du häller i honungen. Stek i ytterligare 2 minuter under omrörning.
Smörj ugnsformen med lite Carlshamn Tre oljor. Skiva citron och lägg citronskivorna i ugnsformen.
Lägg laxen ovanpå citronen och krydda med salt och peppar. Fördela den stekta blandningen över laxen. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter.
Topping: Hacka cashewnötter, koriander, chili och salladslök.
Tillsätt lite rivet citronskal, salt, Carlshamn Tre oljor och blanda.
När laxen är klar, toppa den med cashewblandningen och ös över lite av den smälta honungen som är kvar i ugnsformen.
Servera den ugnsbakade laxen med kokt potatis!