Baka våra goda blåbärsbullar med fyllning av blåbär, kardemumma, margarin och socker. De här bullarna är veganska och det går bra att använda både färska och frysta blåbär. Blåbärsbullarna blir saftiga, fluffiga och supergoda.
Ingredienser |
|
150 g |
Carlshamn Bakning
|
4 dl |
sojamjölk
|
50 g |
jäst
|
1/2 tsk |
salt
|
1 dl |
socker
|
1 tsk |
kardemumma
|
ca 11-12 dl |
vetemjöl
|
Fyllning |
|
100 g |
Carlshamn Bakning
|
1 dl |
socker
|
1 msk |
kardemumma, mald
|
1,5 dl |
blåbär, färska eller frysta
|
Garnering |
|
4 msk |
havregrädde
|
Pärlsocker
|
Veganska blåbärsbullar
1. Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen bli 37 grader. Lös upp jästen i en degbunke i lite av degvätskan. Tillsätt sedan resten av spadet, salt, socker och kardemumma.
2. Häll i mjölet, först ca 10 dl. Arbeta degen för hand eller med degkrokar. Tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget. Degen ska bli blank och släppa kanterna på degbunken. Täck med bakduk och jäs i ca 30-40 min.
3. Under tiden degen jäser, ta fram de frysta blåbären och låt dem tina i rumstemperatur. När degen jäst klart, ta upp degen på ett mjölat bakbord. Arbeta degen tills den blir smidig.
4. Kavla ut degen till en stor rektangel. Bred margarin över hela rektangeln och strö över socker och kardemumma. Lägg på blåbären. Tryck till dem lätt med en sked så de sjunker ned i degen. Vik ihop degen från långsidan. Skär den i 1,5 – 2 cm tjocka remsor.
5. Tvinna remsorna och snurra dem till en snurra.
6. Lägg snurrorna på ett bakplåtspapper på två plåtar. Jäs bullarna under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
7. Pensla bullarna med havregrädde och strö över pärlsocker.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 250 grader i 8-10 min. Låt svalna.