Macarons, franska små söta bakverk som är frasiga utanpå och sega i mitten. Här får du recept på två olika smaker på fyllning, hallon och pistage. Utsökt gott!
Ingredienser |
|
180 g |
kikärtsspad, reducerat till 90g
|
1/2 tsk |
pressad citronsaft
|
2 msk |
socker
|
190 g |
florsocker
|
90 g |
mandelmjöl
|
Färgsättning 1 |
|
1 tsk |
rödbetspulver, siktat
|
Fyllning 1 |
|
Saften från 10 frysta och tinade hallon
|
|
3-4 msk |
florsocker
|
25 g |
Carlshamn Bakning
|
Färgsättning 2 |
|
Några droppar grön karamellfärg
|
|
Fyllning 2 |
|
1/2 dl |
pistagenötter, skalade och fint malda
|
3-4 msk |
florsocker
|
25 g |
Carlshamn Bakning
|
Veganska macarons
Häll 180 g kikärtsspad i en liten kastrull. Reducera spadet till hälften genom att låta det koka på medelvärme. Ta bort spadet från plattan och låt det svalna till rumstemperatur. Låt spadet stå i kylen under natten.
Dag 2. Ta fram kikärtsspadet och låt det stå tills det blir rumstempererat.
Nu kan du börja med macaronbaket!
Förbered två ugnsplåtar genom att lägga två ark bakplåtspapper på varje. Har du en macaronmatta så använd den, macaronsen blir då mycket jämnare.
Sikta ihop florsockret med mandelmjölet så det blandas ordentligt. Häll kikärtsspadet i en bunke tillsammans med citronsaften. Vispa med stavmixer till ett hårt skum, det ska gå att vända bunken upp och ned, precis som med vispad äggvita. Fortsätt vispa och tillsätt sockret, lite i taget. Nu ska du ha en vit, blank smet som toppar sig. Vänd ned mandelmjöl och florsockerblandningen försiktigt tills allt blandat sig väl. Arbeta i cirklar, längs kanten med en slickepott. Sluta blanda direkt när det är klart. Blandar man för länge, förstörs smeten. Ta ur hälften av smeten och lägg den i en ny bunke. Blanda ned färgsättningen i de olika bunkarna. Arbeta försiktigt med en slickepott.
Häll ned smeten i varsin spritspåse. Spritsa ut kakor, ca 2,5-3 cm i diameter. Spritsa uppifrån och ned, inte i en cirkel. När du spritsat ut kakorna tar du ett stadigt grepp på bakplåtens sidor och slår ned plåten i bänken några gånger för att få ut luft ur kakorna. Låt macaronerna vila i ca två timmar så att de bildar en hinna. De är klara när du kan peta på dem med fingret utan att det fastnar kaksmet på det. Slarvar du med detta steg, bildas inte de där karaktäristiska ”fötterna” på macaronsen.
Under tiden macaronsen vilar sätter du på ugnen på 150 grader vanlig ugn. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen 16-20 min beroende på ugn. När de är klara tar du ut plåten ur ugnen och tar bort själva plåten så de får svalna på pappret eller i macaronmattan. Blanda ihop de två olika fyllningarna. När macaronsen svalnat helt, fyll dem med fyllningen, genom att använda en sprits. Sätt ihop macaronsen två och två och VOILÀ: Macaronsen är klara!
Man kan äta dem direkt, men om man kan vänta så blir de faktiskt bätte. Fyllningen gör macaronsen lite sega i mitten om kakorna får stå och vila ett par timmar i kylen.