Vegetarisk zucchini- och linssoppa med saffran och aioli. Perfekt höstlunch eller enkel middag. Servera soppan med aioli och ett gott bröd med Carlshamn Havssalt.

Ingredienser: |
|
1 |
zucchini
|
1 |
fänkål
|
1 |
Gul lök
|
2 |
vitlöksklyftor
|
½ g |
saffran
|
2 ½ dl |
vitt vin
|
5 dl |
vegetarisk buljong
|
1 |
apelsin
|
2 dl |
kokta linser
|
½ dl |
hackad persilja
|
olivolja och salt
|
|
Aioli |
|
1 |
vitlöksklyfta
|
1 tsk |
pressad citronjuice
|
1 tsk |
dijonsenap
|
2 |
äggulor
|
¾ dl |
Olivolja
|
¾ dl |
rapsolja
|
salt
|
|
Till servering: |
|
Gott bröd och Carlshamn Havssalt
|
Zucchini- och linssoppa med saffran och aioli


Så här gör du:
Riv eller pressa ner vitlöken i en matberedare. Lägg ner citronjuice, senap, äggulor och en nypa salt. Starta mixern och tillsätt oljan i en jämn stråle tills aiolin blir tjock och fin. Späd med några droppar vatten om aiolin känns för tjock och smaka av om mer salt behövs.
Skär zucchinin i 1-centimeters tärningar. Halvera fänkålen och skiva den tunt. Finhacka lök och vitlök. Värm en vid kastrull med lite olivolja. Lägg ner de hackade och skurna grönsakerna tillsammans med saffran och fräs det i ett par minuter. Häll på vinet och låt det koka i ett par minuter. Häll på buljongen, finriv ner det yttersta skalet från apelsinen och pressa ner juicen och låt det koka vidare i ca 10 minuter. Tillsätt linserna och persiljan och smaka av med salt.
Servera soppan med aioli och ett gott bröd med Carlshamn Havssalt.
Smaklig måltid!